The crossing of Vytauto and Mickevičiaus streets is at the same time the place where the two characters of the street layout meet. The four-storey firewall of the neighbouring house in Mickevičiaus street is intended for continuation of the street perimeter, while the preserved villa within the site is an example of homestead-layout. The new apartment buildings are designed to provide the missing link: the taller volumes neutralise the impact of the firewalls, while the lower complete the layout of Vytautas street, leaving a recreational space visually connected to the churchyard across the street.

Name Mickevičiaus 5
Purpose Block
Location A. Mickevičiaus str. 5, Vilnius
Area 2 600 m2
Project 2007-2013
Construction 2015-2017
Client UAB GS Baltic
Architects Audrius Ambrasas, Rasa Ambrasienė, Vilma Adomonytė
Structure Adomas Sabaliauskas
Engineering Nit projektai
Project manager Tomas Karosas
Photography Norbert Tukaj

Downloads Mickevičiaus 5
Mickevičiaus 5