Therefore, using architectural language we tried to harmonize this chaotic context and restore the original urban structure. Southern wing of the building extends the existing house and attaches itself to the street perimeter, thus creating an interior space which is in the exact same place as the historic courtyard. The second courtyard, in the southern part of the plot, accomodates recreational facilities and children playground. The facade proportions, balcony, opening details and fine stucco coating refer to the historic context. This project was awarded 2nd place in a competition.


Name Žygimantų 12
Purpose Block
Location Žygimantų str. 12, Vilnius
Area 8200 m2
Competition 2017
Client UAB „Žygimantų 12“
Architects Audrius Ambrasas, Vilma Adomonytė, Justas Jankauskas, Šarūnas Petrauskas, Fausta Diržytė

Downloads Aiškinamasis raštas
Žygimantų 12