The hotel building is designed as a part of the Žalgiris stadium territory development concept (see the workshop proposal link below). The preserved Southern stadium gate becomes the main compositional element of the building designed. The gate serves as the main entrance from the South while the space in front is to be defined by the preserved fragments of the existing cast iron fence surrounding the stadium. The Northern side of the hotel provides the vehicle access: the entrance to the underground parking as well as the covered access for guests and technical purposes is connected to the inner street. The hotel owns a classical plan structure with an atrium in the centre, containing the main hall, the reception desk, access to vertical connections and both entrances from North and South. The ground floor contains a restaurant and utility vehicle access point at the Eastern side and the conference and administration rooms – at the Western. The first floor contains a SPA zone and a commercial premise with direct access to the pedestrian promenade. The hotel rooms are set along both sides of the corridor. The second, fourth and fifth floors are analogous to the first while the third floor accommodates North-facing single rooms as well as South-facing luxury apartments. The facades are composed of 125 cm wide aluminum and glass components. The glass planes stand in contrast with the preserved neoclassical gate, while the vertical division and the rhythm of the columns designed follow the proportions of the gate. Competition, 2nd prize.

Name Žalgiris
Purpose Hotel
Location Rinktinės str., Vilnius
Area 10 870 m2
Overground 7 920 m2
Underground 2 950 m2
Competition 2016
Client AB Hanner
Architects Audrius Ambrasas, Vilma Adomonytė, Jonas Motiejūnas, Viktorija Rrimkutė


Downloads Žalgiris Hotel